Selecteer een pagina
Door: Ton Kruis

Op de koffie bij de baanveger

Het knikkeren is een zeer complex spelletje en succes op dit gebied is derhalve van verschillende factoren afhankelijk. Zit je aan een gunstige kant van het schema, heb je een drankje teveel of te weinig op of wellicht precies genoeg… Uiteraard speelt ook de vorm van de dag een rol.  Het weer zal dit jaar minder invloed hebben dan gebruikelijk, omdat in dit feestelijke jaar het Knikkerkampioenschap in de feesttent gehouden zal worden.

Ideale omstandigheden dus om dit jaar de banen gedurende het kampioenschap optimaal geprepareerd te houden. Om dit te kunnen doen heb je naast deze omstandigheden natuurlijke een zekere expertise nodig op dit gebied. Gelukkig hebben wij daar in Noordeloos al jaren een baanveger voor.

Sinds drie jaar is dit Henk van Santen. Henk is, hoewel velen hem bewust of onbewust ongetwijfeld wel eens voorbij hebben zien komen in een reclame of op tv in een bij- of figurantenrol, wellicht niet bij iedereen in het dorp even bekend. Om een inkijkje te krijgen in de man achter de baanveger en om  te zien hoe hij het baanvegerschap beleeft ging ik op dinsdag 18 juli een bakkie bij hem doen en stelde hem enkele vragen.

Henk, vertel eens wat over jezelf.
Ik woon nu ongeveer dertig jaar in Noordeloos en heb voorheen twintig jaar in Rotterdam gewoond. Ik kom uit een groot gezin waarmee we in Rotterdam drie hoog achter woonden. Mijn roots liggen wel in de Alblasserwaard en hier ben ik naar terug gekeerd toen ik mijn vrouw leerde kennen. Die heb ik leren kennen in Las Vegas (een inmiddels enige tijd geleden ter ziele gegane dansgelegenheid in Hoornaar, niet te verwarren met een zekere neonverlicht plaatsje in de woestijn van Nevada).

Ik heb jaren als bakker gewerkt en vervolgens in de betonindustrie als betonlaborant. Op dit moment werk ik in Zwijndrecht. Tussen verschillende betrekkingen in de betonindustrie in ben ik enige tijd werkloos geweest. Toen ben ik mij, vanuit mijn achtergrond als amateur toneelspeler, ook bezig gaan houden met optredens in commercials, figurantenrollen en dergelijke. André Mulder, de afgelopen jaar overleden voormalig baancommissaris van de wielerronde in Noordeloos, deed dit ook. Hem kwam ik dan ook regelmatig tegen. Jammer dat ik dit jaar niet meer even met hem bij kan kletsen en een biertje kan doen.

Omdat ik op papier Henk natuurlijk niet half zo goed kan voorstellen als dat hij dit zelf op video kan wil ik jullie deze introductie zeker niet onthouden. 

Tip: Check ook eens de videoclip bij het nummer “Brommer” van Jebroer. Aanradertje! 

Hoe ben je eigenlijk baanveger geworden?
Zoals dat gaat ben ik drie jaar geleden via via gevraagd voor invulling van de ontstane vacature naar aanleiding  van het stoppen van mijn voorganger. Vermoedelijk via Jan Vink die deel uitmaakt van het Knikkercomité en die ik ken uit de kerk. Hij zal gedacht hebben dat ik hier met mijn achtergrond een leuke draai aan kan geven.

Bereid je je voor op je optreden als baanveger?
Dit gaat op het moment zelf voor een groot deel uit de losse pols. Wel probeer ik er altijd een eigen, ludiek tintje aan te geven. Zo heb ik weleens een kruimeldief mee genomen en ook een vergrootglas om te kijken of er geen “stront aan de knikker is”.

Verder vind ik vooral het sociale gebeuren om het knikkeren heen heel erg leuk. En het enthousiasme van de kinderen bij het kinderknikkeren.

Van mijn voorganger heb ik vrijwel niets meegekregen, omdat ik in verband met mijn werk in de bouw rond die tijd bouwvak heb en dan op vakantie ben. Ik heb hier dan ook niets van af kunnen kijken of over kunnen nemen. Zelf heb ik overigens ook nooit meegedaan aan het Knikkerkampioenschap. Mijn hoogtijdagen als knikkeraar speelden zich af op het schoolplein in Rotterdam en hier werd gepiekt. Dit is in Noordeloos ten strengste verboden.

Heeft het Knikkercomité nog wat bijzonders in petto voor deze Feestweekeditie van het Knikkerkampioenschap?
Vorig jaar hebben we natuurlijk al een speciale editie gehad met het veertigjarig jubileum. Er wordt op dit moment nog over vergaderd.

Tot slot. Gaan we jou buiten het knikkeren om nog zien in de feestweek?
Ik heb me enigszins bezig gehouden met de verlichting in de straat. Ook ben ik traditiegetrouw van de partij met het parkeren voor de jaarmarkt.

Van de activiteiten in de tent zal ik ook zeker het een en ander mee gaan pakken. Voor een optreden van Hazes Junior heb ik op een scherm op de achtergrond nog wel eens een in nevelen gehulde verschijning van zijn vader gespeeld, dus daar wil ik wel wat van zien. Verder kijk ik uit naar de open eettafel met Gerard Cox, een mede-Rotterdammer.

Ik heb er in ieder geval zin in!

Share This